SaS: Ďakujeme strane Smer, že plní náš program

22.05.2013 Bratislava

Bratislava 22. mája (TASR) - Opozičná SaS ďakuje vládnej strane Smer-SD, ktorá vraj plní program liberálov. Na dnešnom brífingu to vyhlásil šéf SaS Richard Sulík po tom, ako Smer-SD presadil novelu Trestného zákona, ktorá okrem iného dáva druhú šancu drogovo závislým znížením dolnej hranice trestnej sadzby pri drogovej trestnej činnosti zo štyroch na tri roky.

"Tento zákon nás výrazne približuje k nášmu cieľu, ktorým je dekriminalizácia marihuany. Myslím si, že bez osvety a verejnej diskusie, ktorú sme my v SaS vyvolali, by k takejto zmene nikdy nedošlo," povedal Sulík. Pripomenul, že v stredopravej koalícii, ktorá vládla v rokoch 2010 až 2012 a jej súčasťou bola aj SaS, by sa takúto zmenu presadiť nepodarilo pre KDH. "Ich videnie sveta je príliš obmedzené na to, aby dokázali pochopiť, že život je aj o niečom inom, ako o tom, že v nedeľu sa chodí do kostola," podotkol.

Poslanec Martin Poliačik (SaS) tvrdí, že v posledných mesiacoch sa na Slovensku mení drogová politika. Začať sa to malo pri riešení problematiky crazy shopov, neskôr prišiel zákon o definitívnom zrušení Protidrogového fondu a dnes bola schválená novela Trestného zákona. "Téma dekriminalizácia marihuany už prestala byť tabu. Starí harcovníci-politici pochopili, že túto tému treba riešiť a mladí aj v radoch Smeru-SD sa stále viac hlásia k tomu, že dekriminalizácia je ich témou," povedal.

Podľa schválenej novely tí, ktorí nie sú dílermi, nebudú musieť ísť do väzenia a budú môcť dostať podmienku a probačný dohľad. "Najmä v tých prípadoch, ak odsudzuje páchateľa za nelegálnu držbu drogy, ktorej množstvo mierne prevyšuje hranicu desaťnásobku obvykle jednorazovej dávky, ktorej držba je v zmysle Trestného zákona posudzovaná ako horný limit pre stanovenie, že v danom prípade ide o prechovávanie drog pre vlastnú potrebu," uviedol rezort spravodlivosti.

Časť opozície zníženie trestnej sadzby kritizovala. Niektorí jej poslanci zdôrazňovali, že novela nie je pre nevinných ľudí, ale pre drogových dílerov. "Znižujete sadzby pre dílerov drog," vyhlásil nezaradený Alojz Hlina. Daniel Lipšic (nezaradený) tiež hovorí o tom, že novela ide v prospech drogových dílerov. Navrhoval preto nemeniť sadzby pre drogových dílerov, v pléne jeho návrh neprešiel. Proti znižovaniu sadzby vystupovalo aj KDH a Most-Híd.
 

Vyberte región